Heeft u onlangs de koopkrachtpremie van uw werkgever ontvangen? Maar u weet niet wat u met uw nieuwe premie kunt kopen of waar en hoe u deze gebruikt? Geen nood! Wij bieden een antwoord op al uw vragen. We leggen u uit hoe u gemakkelijk uw koopkrachtpremie gebruikt.
Wat is de koopkrachtpremie?
De eenmalige koopkrachtpremie is een nieuwe maatregel van de federale overheid. De premie is bedoeld om de koopkracht van arbeiders en bedienden te verhogen en de lokale economie te ondersteunen. Bedrijven met goede resultaten kunnen de premie vanaf 1 juni 2023 bestellen, zoals bepaald in het koninklijk besluit.
Wat kan ik kopen met mijn koopkrachtpremie?
U koopt er dezelfde producten en diensten mee als met maaltijdcheques en ecocheques.
Enkele voorbeelden: voedingsproducten, maaltijdbezorging, biologische voeding, tweedehands producten, fiets, scooter, elektro of multimedia met het Europese ecolabel, …
Ontdek ons netwerk van winkels die uw koopkrachtpremie aanvaarden hier.
Hoe gebruik ik mijn premie in de winkel?
Vraag aan de kassa gewoon om met Monizze te betalen.
- Als u nog maaltijdcheques of ecocheques heeft, worden deze eerst afgetrokken
- Als u geen of niet genoeg maaltijdcheques of ecocheques heeft, wordt de betaling automatisch afgetrokken van uw koopkrachtpremie
Ik heb betaald met maaltijdcheques of ecocheques, maar wou met mijn koopkrachtpremie betalen. Hoe zet ik een transactie over?
- Selecteer in de Monizze-app de transactie die u hebt gedaan met uw maaltijdcheques of ecocheques
- Klik op “Overschrijven naar een andere rekening”
- Selecteer de koopkrachtpremie
- En klaar!
Hoe lang is mijn koopkrachtpremie geldig?
Uw koopkrachtpremie is geldig tot en met 31 december 2024.
Hoeveel bedraagt de koopkrachtpremie?
Werkgevers kunnen tot maximum €750 aan koopkrachtpremie toekennen. De eenmalige premie is niet aan socialezekerheidsbijdragen onderworpen.
Heb ik recht op de koopkrachtpremie?
Arbeiders en bedienden kunnen de koopkrachtpremie van hun werkgever ontvangen. In principe geven werkgevers de koopkrachtpremie op vrijwillige basis aan hun werknemers. Bepaalde bedrijven kunnen echter verplicht worden de premie toe te kennen.
De voorwaarden voor de verplichte toekenning van de koopkrachtpremie worden bepaald gedurende sectorale onderhandelingen binnen de paritaire comités. Deze voorwaarden worden vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst.
De toekenning ervan moet het onderwerp zijn van een bedrijfs- of sectorale collectieve arbeidsovereenkomst. Het is ook mogelijk om de toekenning vast te stellen in een individuele overeenkomst.
Bent u zelfstandige bedrijfsleider? Oefent u een vrij beroep uit? Ontvangt u een werkloosheidsuitkering? Dan kunt u de koopkrachtpremie niet ontvangen.
Hoe ontvang ik mijn koopkrachtpremie?
Uw elektronische koopkrachtpremie wordt automatisch opgeladen op uw Monizze-kaart.
Indien u ook andere Monizze cheques ontvangt, zoals bijvoorbeeld maaltijdcheques of ecocheques, wordt uw koopkrachtpremie gewoon op uw huidige kaart opgeladen.
Bent u een nieuwe Monizze-gebruiker? Uw Monizze-kaart wordt binnen de 10 werkdagen per post geleverd. Afhankelijk van wat uw werkgever heeft aangegeven, wordt uw nieuwe kaart ofwel op kantoor ofwel bij uw thuis geleverd.
U raadpleegt uw saldo en transacties via uw Monizze-app en MyMonizze-account.
Wenst u nog meer informatie over de koopkrachtpremie?
Raadpleeg deze pagina om al de antwoorden op uw vragen te vinden.