Blog

De Do’s en Dont’s bij evaluatiegesprekken

Evaluatiegesprekken vormen een waardevol moment om feedback te geven en te ontvangen en zijn een essentieel onderdeel van personeelsbeheer.  Hoe zorgt u ervoor dat deze zo effectief mogelijk verlopen? Hier zijn de belangrijkste do’s en donts, samen met specifieke vragen om u verder te helpen tijdens de evaluatiegesprekken. 

Don’t: onvoorbereid gesprek 

Feedback die uit de lucht komt vallen, kan verwarrend en demotiverend zijn. Zorg ervoor dat uw opmerkingen goed doordacht en onderbouwd zijn.  

Voorbereiding is cruciaal voor een succesvol evaluatiegesprek. Zorg ervoor dat u alle informatie, zoals prestatiegegevens, doelen en eerdere feedback, verzamelt en beoordeelt voordat het gesprek plaatsvindt. 

Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de projecten waarop de persoon heeft gewerkt wanneer u een evaluatiegesprek inplant, dan onvoorbereid het gesprek aan te gaan.  

Indien u onvoldoende op de hoogte bent van de taken van de werknemers, kan dat voor deze zeer demotiverend werken. 

Don’t: vermijd negatieve taal en houding

Negativiteit kan defensieve reacties uitlokken en het gesprek doen ontsporen. Vermijd beledigende of denigrerende opmerkingen en focus op constructieve kritiek. Vragen naar uitdagingen en oplossingen helpt om een positieve sfeer te behouden. 

Ga er niet van uit dat de fout bij de werknemer zit, soms kunnen deadlines en uitdagingen ook door andere elementen vertraging opnemen. Hou daarom altijd een positieve insteek, vraag door en luister. 

Do: creëer een open en vertrouwde sfeer 

Een ontspannen en open sfeer moedigt medewerkers aan om eerlijk en openhartig te zijn. Zorg ervoor dat het gesprek plaatsvindt in een rustige ruimte waar u niet gestoord wordt. Vermijd vergelijkingen met anderen, en richt u op individuele ondersteuning.  

Zorg dat werknemers weten dat ze naar u toe kunnen komen. Het is belangrijk dat feedback in twee richtingen gebeurt. Vraag aan uw medewerkers wat u kunt verbeteren in uw managementstijl. 

Do: stel duidelijke en relevante vragen 

Stel vragen die gericht zijn op specifieke prestaties en doelen. Dit helpt om het gesprek gefocust en productief te houden. Werkt u met KPI’s in het bedrijf, neem deze er dan zeker bij tijdens het evalueren. 

Don’t: onderbreken 

 Laat uw medewerker uitspreken. Dit toont niet alleen respect, maar geeft u ook een volledig beeld van hun perspectief. Door actief te luisteren krijgt u vaak waardevolle inzichten. 

Do: geef constructieve feedback 

Feedback moet constructief en specifiek zijn. Richt u op zowel positieve als verbeterpunten en zorg ervoor dat de feedback gebaseerd is op feiten. Samenwerking bespreken is nuttiger dan iemand direct te vragen harder te werken. 

Elementen van Constructieve Feedback:

  • Specifiek: Geef concrete voorbeelden van gedrag en prestaties. 
  • Feiten: Baseer uw feedback op observeerbare feiten, niet op meningen of aannames. 
  • Balans: Combineer positieve feedback met verbeterpunten. 
  • Doelgericht: Richt uw feedback op het bereiken van specifieke doelen of het oplossen van specifieke problemen. 

Voorbeeld: “Je presentatie gisteren was zeer indrukwekkend en duidelijk, vooral het deel over de nieuwe marktstrategie. Ik heb echter gemerkt dat er een paar kleine fouten waren in de cijfers op dia 5. Kunnen we samen bekijken hoe we deze fouten in de toekomst kunnen voorkomen? Misschien kunnen we een extra controlemechanisme instellen.” 

Do: bespreek toekomstige doelen en ontwikkelingsmogelijkheden 

Het is belangrijk om niet alleen terug te kijken, maar ook vooruit te plannen. Bespreek de toekomstige doelen van de medewerker en identificeer mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling Vraag de werknemers waaraan ze willen groeien, ga niet uit van een one-fits-all approach. Ga voor individuele trainingen die echt passen bij de wensen van de werknemers.

Do: bespreek het loonpakket 

Geef werknemers de kans om hun verloning te bespreken en wees hier transparant in. 

Sta ook open voor onderhandelingen die verder gaan dan het loon, denk maar aan extralegale voordelen zoals maaltijdcheques; bovendien zijn deze 57% goedkoper dan een loonsverhoging 

Don’t: vermijd tijdgebrek 

Neem de tijd voor het gesprek en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om alle punten te bespreken. Gehaaste gesprekken kunnen leiden tot onvolledige evaluaties en gemiste kansen voor verbetering. 

Door voldoende tijd in te plannen voor evaluatiegesprekken, laat u zien dat u de mening en het welzijn van uw medewerkers serieus neemt. Dit draagt bij aan een grondige en effectieve evaluatie. 

Evaluatiegesprekken zijn een kans om groei te bevorderen en relaties te versterken. Door deze do’s en dont’s in gedachten te houden, kunt u als leidinggevende effectievere en positievere gesprekken voeren. Dit komt niet alleen de medewerker ten goede, maar ook de algehele productiviteit en sfeer binnen uw organisatie. Zorg voor een goed voorbereide, respectvolle en constructieve benadering om het beste uit uw evaluatiegesprekken te halen. 

Download ons gratis template voor uw eindejaarsbeoordelingen

Eindejaarsbeoordelingen kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kunnen ze een waardevol instrument zijn voor groei en ontwikkeling. Ontdek onze kant-en-klare template voor een gestructureerd beoordelingsproces.