Voor snelgroeiende bedrijven is het aantrekken van het juiste talent cruciaal. Het ondersteunt de groei, waarborgt de kwaliteit van personeel, en minimaliseert kosten. Echter, de concurrentie om toptalent en het behouden van een consistente cultuur zijn grote uitdagingen. Het lage globale werkzoekendenpercentage van 6% getuigt van een krappe arbeidsmarkt, ondanks de economische vertraging in de tweede helft van 2022 en de eerste helft van 2023 (VDAB). In dit artikel delen we praktische tips en strategieën om deze wervingsuitdagingen te overwinnen en een effectief wervingsbeleid te realiseren.

1) Creëer een sterk werkgeversmerk (Employer Branding) 

Begin met het duidelijk definiëren van uw bedrijfswaarden en cultuur, en communiceer deze consequent via uw website, sociale media en vacatures. Betrek uw huidige medewerkers door hun verhalen te delen als ambassadeurs van uw merk. Gebruik platforms zoals LinkedIn en Instagram om visuele content te delen en storytelling toe te passen. Bedrijven zoals Google en Patagonia doen dit effectief door hun unieke cultuur en waarden zichtbaar te maken, wat hen aantrekkelijk maakt voor potentiële kandidaten. 

2) Gebruik technologie en automatisering 

De gemiddelde kosten per aanwerving kunnen oplopen tot € 4.425 per positie, inclusief kosten voor wervingsadvertenties en bonussen voor werknemers die nieuwe kandidaten aandragen (NEOGOV Blog). Door gebruik te maken van technologie en automatisering kunt u deze kosten aanzienlijk verminderen. Recruitment automation en chatbots worden steeds vaker ingezet om kandidaten te screenen en hun vragen te beantwoorden. Deze tools maken het wervingsproces efficiënter door routinewerkzaamheden te automatiseren, zoals het selecteren van cv’s en het plannen van interviews.  

Hoewel deze technologieën veel voordelen bieden, blijven recruiters onmisbaar voor het beoordelen van de culturele fit en werkethiek van kandidaten. Technologie kan helpen om de initiële selectie en administratieve taken te stroomlijnen, maar het menselijke inzicht en de intuïtie zijn cruciaal om de beste match te vinden voor uw team en organisatiecultuur. Zo combineert u het beste van beide werelden: de efficiëntie van automatisering en de persoonlijke touch van ervaren recruiters. 

3) Focus op cultuur en waarden 

Het aantrekken van het juiste talent gaat verder dan vaardigheden en ervaring, een juiste culturele fit is essentieel. Door uw bedrijfswaarden en -cultuur duidelijk te definiëren en te communiceren in al uw wervingsmateriaal, trekt u kandidaten aan die echt bij de organisatie passen. Gebruik interviews en assessment tools om te beoordelen of kandidaten aansluiten bij de waarden en cultuur van uw bedrijf, wat zorgt voor hogere betrokkenheid en retentie. 

Maak uw wervingsproces efficiënter met onze gedetailleerde gratis checklist. 

4) Bied flexibiliteit en hybride werkomgevingen

Volgens LinkedIn is de vraag naar flexibel werk met 10% toegenomen onder alle werkzoekenden en 14% onder Gen Z van 2021 tot 2023. Dit betekent dat bedrijven met flexibele werkopties grotere kansen hebben om sollicitaties te ontvangen. Daarnaast voorspelt een onderzoek van Korn Ferry dat hybride en remote werkmodellen zullen blijven groeien, waarbij bedrijven wereldwijd concurreren om talent.

5) Investeer in training en ontwikkeling

Kandidaten zijn vaak op zoek naar groeimogelijkheden en willen weten dat ze zich kunnen ontwikkelen binnen uw organisatie. Biedt regelmatige training, workshops en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling aan om hun vaardigheden te verbeteren en hun carrière te bevorderen. Dit verhoogt niet alleen de tevredenheid en loyaliteit van uw medewerkers, maar zorgt er ook voor dat uw bedrijf over de nieuwste kennis en vaardigheden beschikt om competitief te blijven.  

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 94% van de werknemers langer bij een bedrijf zou blijven als het investeert in hun opleiding en ontwikkeling. Daarnaast zou 70% van de werknemers hun huidige baan verlaten voor een organisatie die investeert in de ontwikkeling van medewerkers (Whatfix). 

6) Diversiteit en inclusie 

Het integreren van diversiteit en inclusie in het wervingsproces helpt bedrijven inclusievere en rechtvaardigere werkplekken te creëren. Diverse teams bevorderen innovatie en verschillende perspectieven, wat leidt tot betere besluitvorming.  

Begin met het evalueren van uw wervingsstrategieën om mogelijke vooroordelen te identificeren en te verminderen. Zorg voor inclusieve vacatureteksten en gebruik diverse wervingskanalen. Bied training aan voor medewerkers en leidinggevenden over diversiteit en onbewuste vooroordelen om een inclusieve bedrijfscultuur te bevorderen. Door diversiteit en inclusie centraal te stellen, bouwt u aan een sterkere en rechtvaardigere organisatie. 

7) Gebruik data en analytics 

Het gebruik van data en analytics in uw wervingsproces kan u helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Analyseer wervingsdata om trends te identificeren, zoals de meest effectieve wervingskanalen en de tijd die nodig is om vacatures te vullen. Gebruik deze inzichten om uw wervingsstrategieën te optimaliseren en te verbeteren.   

Bijvoorbeeld, door data uit een Applicant Tracking System (ATS) te analyseren, kunt u inzicht krijgen in de bron van kandidaten en hun voortgang door het wervingsproces. Daarnaast kunnen analytics van sociale media platforms zoals LinkedIn helpen om het bereik en de betrokkenheid van uw wervingsposts te meten.  

Data kan ook helpen om vooroordelen te verminderen door objectieve criteria te gebruiken bij het screenen van kandidaten. Door data en analytics te integreren in uw wervingsproces, maakt u het efficiënter en effectiever, wat leidt tot betere wervingsresultaten. 

8) Focus op vaardigheidsgericht werven 

Vaardigheidsgericht werven helpt uw bedrijf diverse en gekwalificeerde kandidaten aan te trekken, ongeacht traditionele opleidingseisen. Richt u op kernvaardigheden en gebruik assessments en werkproeven om deze te meten. Dit vermindert vooroordelen en vergroot de diversiteit binnen uw team door te focussen op wat kandidaten daadwerkelijk kunnen, in plaats van op hun achtergrond. Hierdoor ontdekt u talenten die anders over het hoofd zouden worden gezien en bouwt u een competenter team. 

9) Hou rekening met de gig economy 

De gig economy blijft groeien, waardoor bedrijven hun wervingsstrategieën moeten aanpassen om project gebaseerde werknemers aan te trekken. Deze flexibele arbeidskrachten kunnen snel inspelen op veranderende bedrijfsbehoeften en bieden specialistische vaardigheden voor kortetermijnprojecten. 

Om succesvol te werven in de gig economy, moet u duidelijke en aantrekkelijke projectbeschrijvingen opstellen, gericht op de specifieke vaardigheden die nodig zijn. Zorg ervoor dat uw bedrijf flexibel is in zijn werkstructuren en betalingsmodellen om deze gig-werkers aan te trekken en te behouden. 

10) Bied een aantrekkelijk loonpakket 

Een aantrekkelijk loonpakket is cruciaal om topkandidaten aan te trekken en te behouden. Zorg ervoor dat uw salarissen competitief zijn binnen uw sector en regio. Naast een goed basissalaris kunt u aanvullende voordelen bieden zoals bonussen, pensioenplannen, ziekteverzekeringen, extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, extra vrije dagen en flexibele werktijden. Door een uitgebreid en aantrekkelijk loonpakket aan te bieden, positioneert u uw bedrijf als een werkgever van keuze, wat helpt om de beste talenten aan te trekken en te behouden. Zo plannen Belgische werkgevers een salarisverhoging van 4,9% in 2024 om personeel aan te trekken en te behouden te midden van hoge inflatie en een uitdagende arbeidsmarkt (VDAB). 

Download onze wervingschecklist 

Optimaliseer uw wervingsproces met onze uitgebreide gratis checklist. Deze handige gids helpt u bij elke stap, het versterken van uw werkgeversmerk tot het implementeren van technologie en het bevorderen van diversiteit en inclusie. 

Door de checklist te gebruiken, kunt u genieten van de volgende voordelen: 

  • Structuur en overzicht: een volledig overzicht van alle belangrijke elementen in het wervingsproces. 
  • Verbeterde efficiëntie: identificeer knelpunten en verhoog de efficiëntie. 
  • Betere kandidatenervaring: verbeter de ervaring van kandidaten met duidelijke communicatie en technologie. 
  • Verhoogde retentie: trek de juiste kandidaten aan die passen bij uw cultuur en waarden. 

Download de checklist nu en begin vandaag nog met het verbeteren van uw wervingsstrategie! 

Effectieve werving is essentieel voor het succes van snelgroeiende bedrijven. Door strategisch te werven en gebruik te maken van moderne technologieën en methoden, kunnen bedrijven toptalent aantrekken en behouden, hun bedrijfscultuur versterken, en hun concurrentiepositie verbeteren.